Op 8 november 2018 werd ‘Project Drawdown’ – de Nederlandse vertaling – tijdens het 18e Nationaal Sustainability Congres gelanceerd. Uitgegeven door Maurits Groen en mede gerealiseerd door heel veel partijen via Crowdfunding. Ook Vonk steunde dit initiatief en keek uit naar de Nederlandse versie van het boek.
Aanpak en inhoud van het boek
De wetenschappers onder leiding van Paul Hawkens onderzochten het keerpunt ‘Drawdown’, het moment waarop de concentratie CO2 in de atmosfeer afneemt, in plaats van stijgt. Zij bekeken bestaande oplossingen die hiervoor al ingezet kunnen worden en wat de ecologische en financiële gevolgen zouden zijn. In dit boek worden 80 concrete oplossingen beschreven, onderverdeeld in acht thema’s: energie, voedsel, vrouwen & meisjes, gebouwen en steden, landgebruik, transport, materialen en innovaties.
Samenwerken en afstemming
Het is aan overheden, bedrijven, professoren en individuen om de oplossingen toe te passen in de praktijk, stelt de organisatie van Drawdown. Aanvullend daarop, wil ik hierbij ook pleiten voor een geschikte, wijze partij de regie neemt om een holistische, systematische aanpak en uitwerking te faciliteren en stimuleren.
Vonk’s voorbeelden
Gelukkig zijn er klimaatoplossingen die al toegepast worden. Aan sommigen mag ik zelfs bijdragen. Ik noem er een paar:
- Energie -> Aendless. In de aendless aanpak worden gemeenten, woningbouwverenigingen en burgers partners van elkaar én van de aendless community voor energie-uitwisseling. Zo stelt de gemeente zijn asfaltwegen langdurig ter beschikking om warmte te produceren, kiest de woningbouwvereniging voortaan voor warmtebuizen in woningen, denken gebruikers mee over ‘hun’ voorziening en zorgt Aendless voor de technische oplossing en langdurig draagvlak.
- Gebouwen en steden -> Duurzame renovaties via bijvoorbeeld 2nd Skin van BikBouw of Facade Leasing.
- Voedsel -> voedselverspilling tegen gaan met ChillServices.
- Landgebruik -> White Mountain Movement van de Maasai, Kenia. Hierover op een ander moment meer.
- Innovaties -> Bouwen met hout.
Lezen ja of nee
Het boek is een internationaal succes. Maurits Groen noemt het ‘De bijbel van de duurzaamheidswereld’. En ook ik zou je willen aanraden om het boek te lezen, omdat het een ander perspectief laat zien van klimaatverandering. Geen doemscenario’s, maar de praktische en kansrijke kant van klimaatverandering wordt belicht. Het rust ons uit met oplossingen om nu, per direct, betere beslissingen te maken voor een klimaatbestendige wereld. Niet alleen hoopvol dus, maar ook activerend!
De communicatieve kant van het boek
De aanloopkosten voor het maken van de Nederlandse versie van dit boek waren EUR 40.000,-. Maurits Groen & co besloten om het via een crowdfundingsactie te gaan realiseren. Opvallend (en erg mooi!) was dat heel veel mensen zich hiervoor hard wilden maken, erover gingen communiceren en geld doneerden. Er werd meer dan voldoende geld opgehaald, grote en kleine bedragen. De lancering werd een feest en het boek werd gezien als een cadeau. Vervolgens werden er handelingsperspectieven geboden, zoals op termijn een 2e boek en aansluiting bij de beweging Climate Cleanup.
Laten we in die positieve flow blijven en denken in (klimaat)oplossingen i.p.v. problemen. Als je niet weet hoe of waar te beginnen, dan kun je dit boek gebruiken als handleiding en/of inspiratiebron! Of je belt mij ….
0 Reacties
Laat een reactie achter