Mijn vakantie staat voor de deur. Snel nog wat zaken afronden. Zo ook de boekbespreking met m’n leesmaatje Ingeborg Boon, MVO Manager bij Essent. En, dus deze blog plaatsen. Het geeft een impressie van wat me/ons aanspreekt in dit boek met her & der een kritische noot.
Waarom blij?
Het lezen van dit boek maakte me blij. Het beschrijft namelijk hoe het vakgebied marketingcommunicatie kan bijdragen aan het grotere geheel: een betere wereld. Vanuit de circulaire/duurzame business realiteit, maar ook vanuit spiritueel perspectief. Die verdieping, dat anders (leren) kijken; vind ik enorm boeiend. Herman Toch, de auteur, helpt me met dit boek om meer structuur aan te brengen in mijn ‘onderbuikgevoelens.’ Tel daarbij op de vele prikkelende inzichten, voorbeelden & adviezen op, en ik moet concluderen dat dit boek meer dan de moeite waard is om te lezen.
Voor wie is dit boek?
Dit boek is voor directeuren, marketeers, communicatie en sales professionals die hun merk anders willen gaan neerzetten. Die willen gaan voor meer beleving, doorleving en verbinding. Een kanttekening; als ze niets met MVO hebben, dan is het een lastig leesbaar boek.
Hele korte samenvatting
Van de site van Bol.com: ‘Denk aan de lange termijn. Wees waardegericht. Zet je bedrijf op weg naar ‘the good life’. Happy Profit wil de negatieve spanning rond winst en groei wegnemen en ziet de uitdagingen van de wereld als een enorme opportuniteit voor succesvolle merken en bedrijven. Als CEO’s en marketeers erin slagen om anders te leren kijken naar de wereld om ons heen, dan dienen er zich ongelooflijke groeimogelijkheden aan om winst ook duurzaam te maken. ‘Over hoe ondernemen niet alleen winst kan betekenen voor bedrijven, maar ook voor de samenleving.’
Een definitie van Happy Profit
De auteur geeft in dit boek meerdere definities. Degene die Ingeborg en mezelf aanspreekt: ‘Waar de begeestering en de bezieling ontstaat vanuit dromen, vanuit passie, vanuit zingeving of vanuit dingen die ‘men interessant genoeg vindt om aan mee te werken. Eigenlijk gaat het om het weer vermenselijken van de (ondernemers)wereld.’ – p. 35. De visual op p. 116 verheldert nog eens het verschil tussen bad, good en happy profit.
Wat vinden we boeiend?
Hoofdstuk 1: The wheel of happy fortune (p. 39, 267)
Het wiel bestaat uit 8 ‘puzzelstukjes’ die ervoor zorgen dat de marketeer de mens/klant beter centraal kan stellen.
Hoofdstuk 3: De nieuwe, grote economische denkrichtingen (p.107)
Niet nieuw, maar wel prettig gestructureerd.
Hoofdstuk 3: 5 soorten kapitaal van elk merk/bedrijf (p.123)
De auteur geeft ’25 kapitaalbronnen’ weg, waarmee je als directeur of marketeer kunt checken hoe goed je bent voorgesorteerd op succes in de toekomst.
Hoofdstuk 4: De rugzak (p. 146 – 147)
De vragen op deze pagina’s helpen om keuzes te maken in je (marketing)strategie. Een simpele oefening, met niet zo’n simpele antwoorden J.
Hoofdstuk 5: 13 nieuwe business modellen (p. 245)
Dit overzicht met 13 modellen is handig.
Heel eerlijk; hoofdstuk 5 vergt nogal wat doorzettingsvermogen om het uit te lezen. De auteur wil – denken we – heel volledig zijn, maar daardoor raakten we zo nu en dan wel de draad kwijt. Onze tips bij dit hoofdstuk: lees eerst de oranje stukjes en lees dit hoofdstuk niet achter elkaar uit.
Hoofdstuk 6: p. 266
Een interessante checklist voor de ‘happy marketeer’. Hier had de auteur best wat meer over mogen schrijven, maar dat doet hij niet.
Tot zover onze reflectie op het boek ‘Happy Profit’.
0 Reacties
Laat een reactie achter