De potentie van burgerinnovatie

Eind 2020 werkte ik mee aan Climathon Nederland. Een wereldwijde klimaathackathon georganiseerd door EIT Climate-KIC & partners. In Nederland deden ruim 1000 deelnemers mee.

Wateropgave Rotterdam Alexander

Ik was o.a. betrokken bij Climathon ‘Waterproef’. Vanuit de ruimtelijke herinrichtingsplannen voor Rotterdam Alexander, hadden mijn partners stichting Hart voor Prins Alexander en The Patching Zone een plan van aanpak ontwikkeld om bewoners te betrekken bij de toekomst van dit gebied dat door klimaatverandering en bodemdaling de nodige wateruitdagingen kent. Climathon was daarmee ingebed in het integrale klimaatbeleid van de gemeente Rotterdam.

Climathon Waterproef

Terug naar de Climathon Waterproef; Ruim 80 deelnemers – bewoners, experts, ondernemers, ambtenaren en studenten – bogen zich online over drie watervraagstukken: droge voeten, watereducatie in speeltuin en het gebouw als watermachine. Naast interessante technische oplossingen, werd het vergroten van water- en klimaatbewustwording bij bewoners als prioriteit benoemd. De studenten van de Willem de Kooning Academie gaven alvast een voorproefje van een ‘Waterproof’ Speeltuin, radio-uitzending De Waterstand en Expeditie Balkon. Net na de Climathon heeft Citylab010 een subsidie van EUR 60.000 toegekend voor een vervolg van Waterproef in 2021. Voortbordurend op editie 2020, zullen kleine initiatieven, op plekken midden in de buurt zoals de speeltuin Het Lage Land, ervoor zorgen dat mensen in beweging komen en zelf (klimaat)actie gaan ondernemen.

Lokale klimaatinitiatieven

Het viel mij op hoeveel energie er ontstond bij de deelnemers voor de lokaal geïnitieerde klimaat-initiatieven en hoe natuurlijk de samenwerking tussen de verschillende partijen verliep. Dat wakkerde mijn interesse aan in de aanpak van overheden in het betrekken van burgers bij klimaatvraagstukken. De term ‘burgerparticipatie’ kwam ik vaak op het internet tegen. Maar ik zag in Rotterdam veel meer dan burgerparticipatie; het had een andere dynamiek en een andere uitkomst. Het werd mij duidelijk dat de potentie van burgerinnovatie voor klimaatuitdagingen ongekend is. Mits er ook een systeemverandering plaatsvindt waarin burgers als ervaringsdeskundige de ruimte en slagkracht krijgen om samen te experimenteren en samen verantwoordelijk zijn voor het implementeren.

Buurtbuufs

Sindsdien blijft het ‘borrelen’. Maar het moment is gekomen om samen met Marjon Eijpe ‘Flyer Buurtbuufs‘ te lanceren! Vanuit de Climathon werken we samen met inwoners, gemeenten en onze partners toe naar een beweging voor burger-klimaat-innovatie.