2 minutes reading time (411 words)

LENthon, dé Klimaatinnovatie Challenge voor vo’ers en mbo’ers

LENthon, dé Klimaatinnovatie Challenge voor vo’ers en mbo’ers

Op 10 oktober jl. - Dag van de Duurzaamheid #dvdd16 - trapten de Lentiz scholen, compagnon Christel Berkhout en ik de LENthon af op het Lentiz stafbureau te Vlaardingen.

 

Realisatie idee & lunchen met directeur

In een zaal vol leraren en leerlingen leggen we uit hoe de LENthon werkt, wat de winnende criteria zijn en wat er überhaupt te winnen valt. Vooral dat laatste vindt de zaal natuurlijk heel interessant. De deelnemers van het winnende team mogen o.a. hun idee realiseren, krijgen een spijkerbroek uit de G-Star ‘RAW for the Oceans’ Collection en kunnen rekenen op eeuwige roem. Én ze gaan lunchen met hun directeur op zijn/haar kosten.

 

Klimaatinnovaties voor Lentiz

Daarna gaan de teams brainstormen over klimaatinnovaties voor hun school. Aan het einde van de kick-off presenteren de teams hun ideeën. Sommigen zijn zelfs zo goed, dat ze niet genoemd mogen worden. We zijn allemaal onder de indruk en er volgt een spontaan applaus! Dat er hard gewerkt is, blijkt op 14 november jl. – de deadline voor het inleveren van het definitieve idee voor de LENthon. Alle teams zijn op tijd! 

 

Boot Camp 1: inspiratie & energie

Tijdens Boot Camp 1 op 22 november diepen we de winnende criteria uit: 1. Innovatie, 2. Impact op het klimaat, 3. Winst/besparing voor school, 4. Uitvoerbaarheid en 5. Opschaalbaarheid. In een korte presentatie maken de leerlingen kennis met bestaande voorbeelden, zoals Kartent, Healthy Seas, of de jonge held Boyan Slat, die linken aan deze criteria. Het is muisstil in de zaal…

 

Door welke brillen kijken directeuren

De volumeknop gaat direct weer aan zodra we starten met de ‘Energizer’. We hebben 5 opdrachten – waarin de wedstrijdcriteria verwerkt zijn - van elk 2 minuten. Een voorbeeld: de teams verplaatsen zich in de Lentiz directeuren door met (verschillende) bril(len) naar hun idee te kijken. Of, welk team bouwt de hoogste Kapla toren. Zo hebben we de belangrijkste vaardigheden van de teams getest en gezien tot welke prestaties ze in staat zijn onder tijdsdruk. 

161123 Lentiz energizer7 vs2

 

Hoe verder?

Alle verzamelde, relevante informatie vullen de teams in op het LENthon wedstrijdformulier. Dit vormt de basis voor Boot Camp 2, waar de LENthon’ers leren pitchen. Op 17 februari start de halve finale: de Lentiz directeuren brengen hun stem uit tijdens een kort intermezzo op de MT-dag; de medeleerlingen mogen gaan stemmen via Facebook. Hieruit volgen de finalisten. Zij strijden tegen elkaar op 20 april voor de realisatie van hun idee!

 

Wordt vervolgd …

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie geeft.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 16 juli 2018

Captcha afbeelding