2 minutes reading time (499 words)

Sustainable MBA in one day!

180318-Vonk-blog-foto

Op 15 maart jl. ging ik opgetogen naar ‘Sustainable MBA in one day’, aangetrokken door de tekst op de flyer. Op 15 maart jl. ging ik opgetogen naar ‘Sustainable MBA in one day’, aangetrokken door de tekst op de flyer: 


Sustainable MBA in 1 Day is hét vakinhoudelijke event waarin we de belangrijkste elementaire én nieuwe theorieën & modellen, boeken en leiders op het gebied van duurzaamheid bespreken. Kate Raworth en Donut Economie? Paul Hawken en Drawdown? Transitiemanagement? Nieuwste informatie over Circulaire Economie? Met Sustainable MBA ben je in één dag up-to-date. Onder leiding van interessante sprekers (waaronder Peter Senge!) ga je nadenken hoe dit past binnen jouw eigen organisatie en kun je volop netwerken met vakgenoten uit de duurzame sector.”

Het was nogal een belofte die waargemaakt zou moeten worden en ik was heel benieuwd hoe dat zou uitpakken. 

Op duurzaam avontuur

Bij aankomst werden we vriendelijk begeleid naar de ‘Awarehouse’ van Interface, een prachtige ruimte waar historie en innovatie samengebracht zijn. Het is gezellig druk. Gastvrouw Annick Schmeddes (Sustainable Talent en oud collega van mij) en gastheer Paul Ruiten doen de aftrap. Zij vertellen over de reis die we met z’n allen gaan maken. En op reis gaan we; Mondo Leone, onze schatzoeker, neemt ons mee naar Mittelwald.... Hij vertelt gedurende de dag een prachtig avontuur (dát ga ik niet verklappen), wel wat ik ervan geleerd heb. 

180318 Vonk blog foto28 meter boeken in 8 uur

In 8 uur tijd komt minstens 8 meter boeken voorbij. De meeste boeken en methodes ken ik al, toch is het leerzaam en inspirerend. Dat komt deels door de opdrachten en voorbeelden en deels door de interactie met mijn buurvrouwen. Van de sprekers vind ik Geanne van Arkel en Rob van Tilburg heel goed. Maar het hoogtepunt is voor mij toch wel de online interactie met Peter Senge; zijn kennis & ervaring, maar vooral zijn wijsheid & reflectie over hoe je samenwerken voor hetzelfde doel op een goede manier aanpakt, raken mij. 

Tips over samenwerken van Peter Senge

De grootste tip die hij geeft is formuleer een groots, ambitieus einddoel waar niemand ‘nee’ tegen kan zeggen en knip het vervolgens op in korte termijn doelen waar mensen mee aan de slag kunnen. Zorg ervoor dat je elkaars’ taal spreekt, dat de wederzijdse belangen helder zijn en dat er een omgeving van veiligheid & vertrouwen gecreëerd wordt.

180318 Vonk blog foto3Mondo Leone; de onverwachte schat

Na 8 uur absorberen van kennis werd het tijd om deze dag af te ronden en de elixer van Mondo Leone te horen… Het komt erop neer dat we van onze reis moeten genieten, niet van het einddoel. Dat je met enthousiasme, focus en toewijding veel meer mensen op de been kunt brengen dan je ooit verwacht had. Het gaat over volharding en veerkracht. Allemaal zaken die we nodig hebben om ons streven naar een betere, gezondere, bewustere wereld waar te maken.

 

Annick & Co, dank je wel. Ik heb genoten!

Oh ja, en ook nog een MBA op zak (na 1 dag)…

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie geeft.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 19 juni 2018

Captcha afbeelding