VONK’S VERANTWOORDING

‘Vonk, sprankelend MVO’ houdt ervan om nieuwe dingen te ontdekken, voor­oordelen te doorbreken, mensen te verbinden en volgens een grootse visie te leven. Dat kan ik allemaal kwijt in mijn werk; bedrijven helpen met verduur­zamen en impactvol ondernemen. Op een positieve en aan­sprekende manier. In het kader van “verander de wereld, begin bij jezelf”, vind ik het belang­rijk om transparant te zijn over hoe ik mijn maat­schappelijke verantwoordelijk­heid invul.

People

Klanten

Bij de start van mijn bedrijf (2010) leken het allemaal losse opdrachten – groot/klein, nationaal/internationaal en in verschillende branches. Maar inmiddels zie ik het verband; mijn klanten willen allemaal vanuit eenzelfde soort positieve energie bijdragen aan het hogere doel, de langere termijn, de wereld. Net als ik. Hoe ik aan deze klanten kom? Het lijkt een natuurlijke aantrekkingskracht. En het feit dat sociaal en duurzaam ondernemer­schap aan terrein wint, werkt natuurlijk ook mee!

Partners

Vanuit m’n missie en visie werk ik samen met gelijkgestemde zzp’ers / ondernemers. Zo maak ik ook deel uit van het collectief De Zwerm in Driebergen. Professionele, wereldse en warme mensen, die oprecht de klanten willen dienen en toegewijd zijn aan het best mogelijke eindresultaat.

Startende ondernemers en studenten

Ik sta klaar voor startende ondernemers en studenten. Regelmatig benaderen ze me met vragen of voor advies. Daar maak ik altijd tijd voor.

Intentie

Zoveel mogelijk ondernemers op een laagdrempelige manier helpen met hun duurzame ontwikkeling en er samen plezier aan beleven. Voorbeelden hiervan zijn het het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ waarvan ik co-auteur ben en de podcast ‘Elise in MVO-land’ voor en door ondernemers met duurzame ambities.

Planet

Gas, water, licht

Ik werk meestal vanuit huis. Ieder jaar neem ik stappen om ons huishouden te verduurzamen:

We hebben 30 zonnepanelen op ons dak (ook vanwege de elektrische auto); voor het overige verbruik nemen we groene energie af; Isolatie: overal HR+++ glas / leidingen deels geïsoleerd. Ons huis heeft nu een energielabel B, zelfs richting A. We hebben voor 85% LED-verlichting; Oude apparaten zijn inmiddels vervangen door duurzame modellen; Via de Energiemanager meer inzicht in verbruik; waterverbruik (en energie) terugbrengen met timer in de douche. Ook zijn we bezig om het gas-verbruik drastisch omlaag te brengen.

Afval

Actieve afvalscheiding via de afvalbakken van BinBang. Voedselverspilling is bij ons nihil. Stapsgewijs willen we plastic in ons gezin terugbrengen, o.a. via directe inkopen bij de boer.

Papier en printen

Vonk heeft een bijna papierloos kantoor. Papier dat toch uit de printer komt, wordt altijd hergebruikt. Verder maak ik notities in m’n telefoon.

Mobiliteit

Binnen Dreumel gebruik ik meestal de fiets. Helaas is het OV in Dreumel niet zo goed ontwikkeld. Sinds 2020 rijd ik elektrisch. Ik vlieg zelden, maar eventuele vliegreizen worden gecompenseerd via FairClimateFund.

Duurzame inkoop

 • Zo veel mogelijk fairtrade / biologische / ecologische / lokale boodschappen en was- & schoonmaakmiddelen;
 • Ik eet geen vlees en vis. Het gezin doet grotendeels mee;
 • Duurzame relatiegeschenken zoals Eco coffee cupKlean Kanteen thermosfles, of cadeaus via Bisonder en Creaspot etc;
 • Representatie: ik experimenteer met kleding uit kringloopwinkels & van marktplaats of koop duurzame merken;
 • Het aanschaffen van refurbished kantoor-apparatuur.

Biodiversiteit

We hebben al bomen en groen rondom ons huis en in de tuin staat een groot insectenhotel. In mei 2022 ging ik op Vision Quest om te leren van de natuur. De inzichten naar aanleiding van dit avontuur probeer ik meer en meer toe te passen in mijn dagelijkse leven. Het is ook een van de redenen dat ik bij BuyWorld, een  organisatie die de aarde leefbaar wil houden voor flora en fauna, een stukje land heb gekocht.

Intentie

 • Wonen en werken in een duurzaam huis.
 • Zorgen voor en teruggeven aan de natuur.

Profit

 • Vanuit de winst die Vonk boekt, ondersteun ik jaarlijks een aantal goede doelen zoals ShelterSuit, maar ook projecten in Kenia (Vrienden van Father Joseph, schoolfee voor Zachariah en Jukumu Letu) en in India (een project voor kinderen van outcasts Sarasvatimataji);
 • Ik compenseer m’n (kleine) CO2-uitstoot via FairClimateFund;
 • Ik ben actief ambassadeur van SDG Nederland (de 17 werelddoelen);
 • En bankier uiteraard via Triodos Bank.

Prosperity

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Ik ben continu bezig met mijn eigen verduurzaming, spirituele ontwikkeling, een-leven-lang-leren en vitaliteit.

Intentie

Meer wandelen in de natuur, ook samen met klanten en partners. Als het even kan, tegelijkertijd zwerfafval opruimen.