Ik ben een ‘Trained B Leader’

Inzetbaar als 'a force for good'

Een lang gekoesterde wens is vorige week in vervulling gegaan; ik ben nu een ‘trained B Leader’. ‘Een wat?’, hoor ik je denken. Dit is een training van B Lab Europe die ervoor zorgt dat ik bedrijven – volgens de B Corp methodiek en instrumenten – nog beter kan helpen om hun bedrijf in te zetten ‘as a force for good’. Samen werken voor en aan een betere wereld! Geen onnodige luxe in deze tijd. In deze blog vertel ik je graag meer over wat het is en waarom het er voor mij toe doet.

Waar staat B Corp voor?

B Corp staat voor Benefit Corporation. Het label B Corp is een certificering voor profit-bedrijven die worden beoordeeld op hun impact, gebaseerd op vijf impact gebieden (Governance (bestuur), milieu, medewerkers, klanten en community). Elk thema is opgeknipt in een reeks concrete, meetbare en uitvoerbare stappen. Om een B Corp te worden, moeten bedrijven een uitdagend certificeringsproces doorlopen. Afhankelijk van de complexiteit kan dit proces drie-kwart tot 3 jaar duren.

Transforming the global economy to benefit all people, communities, and the planet.” – Source: B Lab Global

Wat betekent het om een B Leader te zijn? 

B Leaders zijn duurzaamheidsprofessionals die zijn opgeleid om begeleiding en ondersteuning te bieden aan bedrijven die nadenken over, zich voorbereiden op of het B Corp-certificeringsproces doorlopen. Vanaf 2004 zet ik mijn talenten in om de wereld beter, gezonder, gelijker en duurzamer te maken. Inmiddels heb ik allerlei duurzame frameworks en instrumenten in mijn rugzak. De B Leader training is een echte verrijking voor mij, niet alleen inhoudelijk maar ook omdat het een inspiratiebron is. De B Corp Community bestaat uit gelijkgestemde professionals en bedrijven die vanuit meervoudige waardecreatie denken & doen. Daar kan ik oneindig blijven leren!

Waarom zou de B Corp status interessant voor jouw bedrijf kunnen zijn?

  • Je krijgt inzicht waar en hoe je je impact kunt verbeteren
  • De B Impact Assessment is een instrument om de voortgang van je impact te meten
  • Je bent onderdeel van de B Corp Movement en wordt uitgedaagd om anderen te inspireren
  • Je maakt deel uit van een sterke, levendige community
  • Je krijgt toegang tot heel veel kennis, ook van peers
  • Het is een manier om je te onderscheiden van concurrenten
  • Het beschermt jouw missie en gedachtegoed op de lange termijn tegen invloeden van buiten (zoals bijvoorbeeld investeerders en aandeelhouders) en van leiderschapswisselingen
  • Met deze certificering stijgt je duurzame geloofwaardigheid gegarandeerd

Hoe verschilt B Corp certificering van andere duurzaamheidscertificaten?

B Corp is een certificaat op organisatieniveau. Andere duurzaamheidscertificaten zijn vaak op product-, keten of op proces-niveau. Of, zijn niet te certificeren zoals ISO 26000. B Corp is aanvullend op andere certificeringstrajecten en v.v.

Waarom ik adviseer om de B Impact Assessment eens te bekijken?

Ook als je niet van plan bent om te certificeren, dan is de B Corp Impact Assessment interessant voor je. Dit is een gratis online tool om je impact te meten, te vergelijken en te verbeteren. De antwoorden op de vragen helpen je om te laten zien hoe je scoort op de 5 impact gebieden: Governance (bestuur), milieu, medewerkers, klanten en community. Kijk niet alleen naar je score, maar neem de tijd om de uitleg en de voorbeelden bij elke vraag tot je te nemen. Daar kun je ontzettend veel van leren en inspiratie uit halen. Verder vind ik het een super instrument om de strategie van je bedrijf op een goede manier vorm te geven en intern het gesprek aan te gaan over de verschillende impactgebieden.

“Our businesses are powerful tools that we can use to help build the world in which we want to live.” – Source: the B Corp Handbook

Wat te doen als je interesse gewekt is?

Je hebt geluk, want de hele maand maart is het ‘B Corp Month 2022’; de wereldwijde B Corp Community zet de deuren wagenwijd open en deelt wat er #BehindTheB gebeurt. Maar ik vind het ook heel leuk om – geheel vrijblijvend- uit te leggen wat deze weg inhoudt. Want deze Q&A is natuurlijk lang niet volledig. Dus bel / mail me gerust. Als je het fijn vindt, dan kunnen we ook samen door B Impact Assessment heen lopen.

Ik kijk tevreden terug op deze boeiende training! Met dank aan het team van B Lab Europe, de trainers, sprekers en medecursisten.