Ruim 1000 deelnemers Climathon NLD 2020
Onderdeel van wereldwijde klimaathackathon


In november 2020 organiseren EIT Climate-KIC Benelux en haar partners st. Technotrend, st. Hart voor Prins Alexander en the Patching Zone online Climathons over Klimaatuitdagingen in Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist, Amersfoort en Rotterdam. Het hoogtepunt vond plaats op 13 en 14 november met een wereldwijde klimaathackathon in 150 Europese steden.
Climathon Rotterdam ‘Waterproef’
In Rotterdam Alexander bogen ruim 80 deelnemers zich over drie watervraagstukken – droge voeten, watereducatie in speeltuin en het gebouw als watermachine. Door klimaatverandering en bodemdaling kent deze buurt nodige wateruitdagingen. Naast interessante technische mogelijkheden, werd het vergroten van water- en klimaatbewustwording bij bewoners als prioriteit benoemd tijdens de Climathon Rotterdam Waterproef.
Climathons verbinden jongeren, vrienden, ouders, bewoners, overheidsinstanties, bedrijven, ngo’s. Iedereen kan meedoen! Het kan resulteren in systeeminnovaties, die ingewikkeld maar noodzakelijk zijn. Maar ook in de meest simpele, voor de hand liggende en betaalbare ideeën die iedereen zelf kan toepassen. Climathons als onderdeel van wereldwijde klimaatactie zijn uiterst effectief.
Savitri Groag, Innovation Lead EIT Climate-KIC
Young Climathons
Ook jongeren kwamen in actie. Meer dan 1000 leerlingen van verschillende scholen in Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist en Amersfoort deden mee aan de Young Climathons, georganiseerd door Stichting Technotrend. Young Climathon is een ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om echte klimaatuitdagingen van bedrijven op te lossen. Een greep uit de oogst van dit jaar:
- Een hybride warmtesysteem, aangedreven door een windmolen die de bewoners samen leasen;
- Het delen van elektrische auto’s, scooters en fietsen, met daarbij een gezamenlijke garage inclusief wasserij en bibliotheek en een app voor het reserveren;
- Een digitaal doolhof over hittestress t.a.v. groen-blauwe zones in Amsterdam;
- Een escaperoom over circulariteit.
Vonk’s opdracht
- Meer zichtbaarheid organiseren voor de Climathons in Nederland
- Strategie voor en zicht op communicatie-activiteiten EIT Climate-KIC NLD & partners
- Bereiken van de juiste doelgroepen
Buurtbuufs
Gebaseerd op ervaring met de Climathons, willen wij – Elise Vonk en Marjon Eijpe – een stap verder gaan met burgerinnovatie. Door het combineren van bewezen methodieken en ons netwerk faciliteren we met Buurtbuufs burgers – jong & oud – om zelf aan de slag te gaan met eigen ideeën voor klimaatuitdagingen in hun straat/buurt. Flyer Buurtbuufs.


Elise weet goed de juiste verbindingen te leggen, is enorm betrokken en kritisch tegelijk: ze heeft daarmee geholpen Climathon Rotterdam Waterproef 2020 beter te maken en focus te houden.
Herman van Dongen, projectleider Climathon Rotterdam
Vonk’s toegevoegde waarde
- Sparringspartner
- Verbinder
- Projectmanager communicatie
- Organisator free publicity
Vonk’s output
- Succesvolle gezamenlijke profilering EIT Climate-KIC & partners
- Bereik op social media: 30000 views
- Free publicity: 30 grote en kleine artikelen in kranten, bladen en online platfora
- Subsidie voor vervolg in 2021