Meelunie; plant based, positive impact

Waardecreatie en toekomstbestendig ondernemerschap

Meelunie is een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Wereldwijd is ze een toonaangevende leverancier van plantaardige ingrediënten. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe maatschappelijke missie gekozen: ‘Plant based, positive impact’. De nieuwe missie is gecreëerd om het familiebedrijf meer te oriënteren op het maatschappelijk belang en toekomstbestendig ondernemerschap. Hier zijn heel wat stappen aan vooraf gegaan, onder andere door het Meelunie Positive Impact Team dat werkt aan de verduurzaming van het bedrijf.

Positieve impact staat centraal

Samen hebben we de duurzame route uitgestippeld. Vanuit de missie hebben we drie strategische pijlers gekozen: 1.Green products, 2. Climate & Shipping en 3. Green from the inside met daaraan ambities, doelen en Sustainable Development Goals (werelddoelen, SDG’s) gekoppeld om de impact te kunnen concretiseren. Het team heeft inmiddels ook de ambitie gevat om Meelunie voor B Corp te laten certificeren. Stap voor stap naar werken we daarnaartoe. Het team heeft heel wat bereikt, hetgeen is samengevat in de eerste duurzaamheidsrapportage van Meelunie. Concrete voorbeelden zijn ook te lezen op de website van Meelunie .

Meelunie wil:

  1. Duurzaamheid integraal onderdeel maken van strategie en bedrijfsvoering
  2. Strategische en praktische ondersteuning
  3. Duurzaamheidsrapportage

Bevlogen en betrokken, dat is wat er in mij opkomt als ik Elise zou beschrijven. Elise is vanaf het begin betrokken bij het formuleren en structureren van al onze plannen op gebied van duurzaamheid (maken van positieve impact middels onze bedrijfsvoering). Zo veel goeie plannen en ideeën, maar hoe wordt het een integraal onderdeel van het bedrijf? Voor Meelunie is Elise onze moderator en motivator.
Gijs van Elst, Director Health Ingredients Meelunie

Plant based ingredients

VONK’S ROL

Het Meelunie Positive Impact Team benaderde Vonk voor hands-on begeleiding en om de duurzaamheidswereld binnen te brengen. Denk bijvoorbeeld aan connecties, voorbeelden, instrumenten, literatuur. Zo is het in de praktijk ook uitgepakt; de werkzaamheden van Vonk zijn zowel strategisch als uitvoerend.

RESULTATEN

  • Structuur duurzaamheidsbeleid
  • Voortgang en samenhang activiteiten
  • Duurzaamheidsrapportage
  • Communicatie over duurzame initiatieven (in- en extern)