Klimaatinnovatie challenge voor lentiz onderwijsgroep

Bijna 20.000 bezoekers per week via LENthon Facebookcampagne

DUURZAAM WEDSTRIJDFORMAT

LENthon is een initiatief van Lentiz onderwijsgroep en motiveert leerlingen (van 12 tot 17 jaar) om op een leerzame manier klimaatinnovaties voor hun eigen school te bedenken. Op de dag van de duurzaamheid startte de LENthon met negen teams (inmiddels voor de 2e keer). Na twee intensieve Boot Camps – trainingen om het businessplan voor de klimaatinnovatie en de pitchvaardigheden te verbeteren – stonden er zowel in 2017 alsook in 2018 vijf teams op het podium.

LEERIMPACT

In een periode van zes maanden ontwikkelt ieder team proactief hun duurzame oplossing en krijgen de teams de opdracht om draagvlak te creëren bij medeleerlingen en concrete (uitvoerings)vragen met (lokale) ondernemers te bespreken. Daarnaast versterken de deelnemers hun pitchvaardigheden en leren ze omgaan met de media.

Op een luchtige en laagdrempelige manier duurzaamheid in het denken, werken en doen van de Lentiz onderwijsgroep verder verankeren door:

 • Een meerjarenplan en groeiscenario, binnen en buiten Lentiz
 • Onderlinge verbinding en uitwisseling tussen de scholen
 • Meer kennis over klimaatinnovatie en duurzaamheid op alle niveaus
 • PR voor Lentiz onderwijsgroep

Samenwerking met Elise – van Vonk, sprankelend MVO – verzekert prettige en kordate ondersteuning. Het project raakt in een flow, die niet meer te stoppen is. Betrokkenen voelen zich ‘meegenomen’ in iedere stap en dat heeft een positief neveneffect gehad op onze scholen. Elise denkt aan zaken die van groot belang zijn voor het succes van het project, ze levert een enorme meerwaarde en is een aanrader om als partner-in-crime naast je aan je zijde te hebben.

Danielle van Heck, Lentiz projectleider van de LENthon

WINNAARS LENTHON AWARD 2016 – 2017

Het team van LIFE College won de eerste editie van de LENthon met “O’Green Clean Machines” – kleine plantjes met grote impact op luchtkwaliteit, leerprestaties en CO2-reductie in klaslokalen. De jury koos voor dit team vanwege de kracht van de eenvoud, de uitvoerbaarheid en de impact. Deze plantjes zuiveren inmiddels de lucht bij LIFE College.

We hebben tijdens de LENthon geleerd om problemen om te zetten in oplossingen. Bovendien zijn we zelfstandiger geworden, zoals bellen met O’Green en presentaties geven voor veel mensen.

Het winnende team van LIFE College

WINNAARS LENTHON AWARD 2017 – 2018

Het Groen van Prinstererlyceum sleepte de felbegeerde LENthon Award met hun plan voor waterbesparende kranen in de wacht tijdens de grote finale op 19 april 2018 bij LIFE College in Schiedam. Het team had het huiswerk goed op orde: de besparing, de kosten, de terugverdientijd, korting bij een installateur en al een kraan vervangen bij wijze van test. De jury zag vooral drie daadkrachtige dames die in staat zijn om een duurzame verandering op gang te brengen binnen hun school.

Ongelofelijk knap dat jongeren met deze ideeën komen en ons bewustmaken van ons gedrag. Goed voor de toekomst!

Arie v.d. Ende, teamleider MBO Maasland

DUURZAME ONTWIKKELING

Het enthousiasme voor de LENthon groeit; landelijk is er interesse getoond, maar ook vanuit de gemeente Vlaardingen. Dat betekent duurzame ontwikkeling voor de 3e editie van deze Klimaatinnovaties Challenge en voor verduurzaming van de Lentiz scholen. Wordt vervolgd dus…

RESULTATEN

 • Succesvol wedstrijdformat
 • Na 2 edities:16 stimulerende klimaatinnovaties, 120 directe LENthon Ambassadeurs
 • Meer dan 18.000 bezoekers per week op LENthon Facebooksite
 • Enorme leerimpact: leren pitchen, in de media
 • Interne, wekelijkse nieuwsbrief met 40 – 50% lezersrate
 • Free publicity (in 2018: 9 keer)
 • Binnen planning & budget gerealiseerd
 • Grote fun-factor, inspiratie en onderlinge verbondenheid

ROL VONK

Vonk is bedenker van het wedstrijdconcept LENthon en medeverantwoordelijk voor de inhoud, communicatie, social media en organisatie.

LINKJES