In gesprek met O My Bag

Femke Lotgerink is duurzaamheidsmanager bij het Amsterdamse tassenmerk O My Bag. Het merk is in 2011 opgericht om positieve impact te realiseren met milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde leren handtassen en accessoires. De producten worden momenteel door 358 verkooppunten in 27 landen – vooral Europa – verkocht. In coronatijd kende het bedrijf een omzetgroei van 35% en een ordergroei van 43%, ondanks de aankondiging van een prijsstijging. In deze 15e podcastaflevering vertelt Femke dat hun manier van zakendoen, het nemen van ketenverantwoordelijkheid, het geheim is van dit succes. 

Drie Take-aways

Femke heeft al heel wat ervaring in duurzaamheidsland, te beginnen met haar rol als Impact Officer (al in 2016) bij het populaire bedrijf Tony’s Chocolonely. Dit neem ik mee uit ons gesprek:

  1. Een wijze les van Femke is dat je beter je ketenverantwoordelijkheid kunt nemen dan een duurzaamheidsprogramma opzetten ‘naast’ je keten. Bij ketenverantwoordelijkheid ga je echt kijken naar het probleem in jouw industrie. Om het te kunnen oplossen, ga je de keten anders inrichten. Ga om de tafel met je leveranciers en maak met elkaar afspraken over beter, eerlijker, duurzamer zakendoen.
  2. Voor bedrijven die met duurzaamheid en/of ketenverantwoordelijkheid gaan starten; probeer niet eerst alles helemaal perfect op papier uit te werken, maar ga aan de slag! Probeer dingen uit. Daar leer je van. Daarnaast kom je zo sneller vooruit en zal het je meer plezier brengen.
  3. Lees het jaarverslag van O My Bag ter inspiratie. Naast dat het mooi is vormgegeven, is het bedrijf ook heel concreet over haar duurzaamheidsprestaties. Kijk ook eens naar de visie, die gevisualiseerd is. En, als je in het buitenland produceert, lees dan ook het stuk over het leefbaarloonproject. Daarin vertelt O My Bag hoe zij dat doet. Je kunt het bijna een-op-een overnemen,

Meer informatie