In gesprek met Secrid

Robin Foolen is Impact Manager bij Secrid, producent van wallets, compacte portemonnees met een aluminium case. Sinds 2009 ontwerpt en produceert Secrid wallets in Nederland, waarbij de eindassemblage plaats vindt bij sociale werkbedrijven. Het merk is in meer dan 80 landen verkrijgbaar en heeft al meer dan 10 miljoen producten wereldwijd verkocht. De oprichters zijn designers met oog voor de balans tussen People, Planet en Profit. Naast de route die ze uitgestippeld hebben om in 2024 CO2-positief te zijn, zetten ze hun bedrijf in voor een mooiere wereld. Dat is goud waard, aldus Robin in deze 5e podcastaflevering.

3 take-aways

Interessant bedrijf, Secrid! Ik hoor je denken ‘Jee, wat zijn zij al ver.’ Daar gaat het helemaal niet om, het is geen wedstrijd. Het idee is om je te inspireren en de kansen te laten zien voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Dus hierbij drie punten om ter harte te nemen:

  1. De grootste impact zit over het algemeen in de kernactiviteiten van je bedrijf. Draai er niet om heen, maar pak die impact gebieden aan. Zoals Secrid dat doet met leer en aluminium. Voordat je je koers bepaalt, zorg je voor inzicht en data van je eigen productieproces en van je keten.
  2. Een succesvol product dat voor een negatieve impact zorgt; wil je dat eigenlijk wel als ondernemer? Ja, een impact strategie vraagt om investeringen. Natuurlijk heb je hier onderbouwing voor nodig (zie punt 1), structuur en een gedegen aanpak. Het verhaal van Secrid laat zien dat ernaar handelen uiteindelijk economische, ecologische en sociale winst oplevert.
  3. Vul niet in voor klanten of leveranciers dat ze iets niet kunnen of willen. Ga in gesprek. Leg het probleem en je denkrichting of oplossing op tafel. Wees daarin ambitieus, doe het samen, geef rugdekking. Dan kan het schijnbaar onmogelijke mogelijk worden.

Meer informatie